Najnowsze zdjęcia
Imieniny
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014- 2020
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pęczniewie informuje, że uczestniczył w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014- 2020 Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD).
Podprogram 2016 – efekty z realizacji.
W ramach POPŻ Podprogramu 2016, który był realizowany w okresie 01.08.2016r. do 30.06.2017r. współpracowaliśmy z Polskim Komitetem Pomocy Społecznej w Sieradzu, który uczestniczył w realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD) Podprogram 2016.
1.Program był skierowany do osób potrzebujących o niskich dochodach spełniających kryteria określone art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004r. o pomocy społecznej (Dz. U.z 2016r. poz. 930ze zm.) posiadających dochód w wysokości do 150% kwoty, o której mowa w art. 8 ustawy o pomocy społecznej – zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej to jest 951,00 zł – dla osoby samotnie gospodarującej, 771,00 zł – dla osoby w rodzinie.
Natomiast od 1 stycznia 2017r. zmieniło się kryterium dochodowe kwalifikujące osoby do uczestnictwa w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020, które wzrosło do 200 % kryterium dochodowego do pomocy społecznej to jest 1268,00 zł – dla osoby samotnie gospodarującej, 1028,00 zł – dla osoby w rodzinie.
Do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak:
• makaron jajeczny 5 kg,
• ryż biały 5 kg,
• herbatniki 2 kg,
• mleko UHT 9 l
• ser podpuszczkowy dojrzewający 2,40 kg,
• bgroszek z marchewką 3,20 kg,
• fasola biała 3,20 kg,
• koncentrat pomidorowy 1,28 kg,
• powidła śliwkowe 1,20 kg,
• gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg,
• filet z makreli w oleju 1,36 kg,
• szynka drobiowa 2,70 kg,
• szynka wieprzowa 0,3 kg,
• pasztet wieprzowy 0,16 kg,
• cukier biały 4 kg,
• olej rzepakowy 4 l.
2. Za naszym pośrednictwem pomoc żywnościowa trafiła do 633 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym :
28 609,42 kg żywności
3404 paczek żywnościowych
o wartości 126 189,18 zł
4.W ramach Podprogramu 2016 nasi podopieczni korzystający z pomocy żywnościowej uczestniczyli w działaniach towarzyszących. W ramach tych działań zorganizowano warsztaty edukacyjne–„Warsztaty Kulinarne” dla 14 uczestników.