Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Slider

Najnowsze zdjęcia

 

 

 

 

 

 log2023a

 

 


asy23

 

sport2022z

 

 

grzabytki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Imieniny

Dzisiaj jest: 29 Marzec 2024    |    Imieniny obchodz: Wiktoryna, Cyryl, Eustachy

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014- 2020

logotypy.jpg

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pęczniewie informuje, że uczestniczył  w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014- 2020 Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD).
Podprogram 2016 – efekty z realizacji.

W ramach POPŻ Podprogramu 2016, który był realizowany w okresie 01.08.2016r. do 30.06.2017r. współpracowaliśmy z Polskim Komitetem Pomocy Społecznej w Sieradzu, który uczestniczył w realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD) Podprogram 2016.
1.Program był skierowany do osób potrzebujących o niskich dochodach spełniających kryteria określone art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004r. o pomocy społecznej (Dz. U.z 2016r. poz. 930ze zm.) posiadających dochód w wysokości do 150% kwoty, o której mowa w art. 8 ustawy o pomocy społecznej – zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej to jest 951,00 zł – dla osoby samotnie gospodarującej, 771,00 zł – dla osoby w rodzinie.
Natomiast od 1 stycznia 2017r. zmieniło się kryterium dochodowe kwalifikujące osoby do uczestnictwa w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020, które wzrosło do 200 % kryterium dochodowego do pomocy społecznej to jest 1268,00 zł – dla osoby samotnie gospodarującej, 1028,00 zł – dla osoby w rodzinie.

Do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak:
• makaron jajeczny 5 kg,
• ryż biały 5 kg,
• herbatniki 2 kg,
• mleko UHT 9 l
• ser podpuszczkowy dojrzewający 2,40 kg,
• bgroszek z marchewką 3,20 kg,
• fasola biała 3,20 kg,
• koncentrat pomidorowy 1,28 kg,
• powidła śliwkowe 1,20 kg,
• gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg,
• filet z makreli w oleju 1,36 kg,
• szynka drobiowa 2,70 kg,
• szynka wieprzowa 0,3 kg,
• pasztet wieprzowy 0,16 kg,
• cukier biały 4 kg,
• olej rzepakowy 4 l.

2. Za naszym pośrednictwem pomoc żywnościowa trafiła do 633 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym :
28 609,42 kg żywności
3404 paczek żywnościowych
o wartości 126 189,18 zł
4.W ramach Podprogramu 2016 nasi podopieczni korzystający z pomocy żywnościowej uczestniczyli w działaniach towarzyszących. W ramach tych działań zorganizowano warsztaty edukacyjne–„Warsztaty Kulinarne” dla 14 uczestników.